Arkisto

Vuoden kyläteko - palkinto Vuorenmaalle

05.11.2012

VUODEN KYLÄTEKO HENKII TODELLISTA LÄHIMMÄISYYTTÄ

Köyliön Vuorenmaan kylällä yhdistettiin viime kesänä voimat tulipalossa talonsa menettäneiden sisarusten auttamiseksi. SataKylien palkitsemasta Vuoden Kyläteosta paistaa aito välittäminen läheisistä sekä auttamisen halu.

Vuoden kyläteko on aikaansaannos, jolla on ollut merkittävä positiivinen vaikutus koko kyläyhteisön kannalta. Etsintäkuulutus tuotti 11 hakemusta, joiden joukosta SataKylien hallitus poimi helmensä.

– Taso oli ihan mieletön, kaikki upeita esimerkkejä siitä, miten elinvoimaisia ja yhteisöllisiä kyliä Satakunnassa on. Toisaalta valinta ei kuitenkaan ollut vaikea, sillä jokainen hallituksen kokouksessa ollut sai laatia oman TOP 3 -listansa ja kaikilla oli mukana tämä Köyliön Vuorenmaan "kyläapurinki", kertoo SataKylien kyläasiamies Hanna Ruohola.

SataKylät ry:n Vuoden Kyläteko -kisan voittaja palkittiin torstaina SataKylien syyskokouksen yhteydessä Levanpellossa Gasthaus Matinliisassa. Vuorenmaan kyläyhdistys sai maineen ja kunnian ohella 500 euron rahapalkinnon.

Eräs Vuorenmaan kylän asuinrakennuksista paloi heinäkuun lopulla salamaniskun seurauksena. Kyläläisten voimin talo purettiin ja palojätteet kuljetettiin paikalta, paikka siivottiin ja 8 päivän kuluttua tulipalosta uusi valmistalo tuotiin samalle paikalle.Lisäksi kylän pankkikonttorissa järjestetty keräys tuotti lähes 10 000 euroa tulipalon uhreille.

Omaa rooliaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Liisa Yski ei halua korostaa, vaikka hän toimi kyläavun keksijänä ja organisoijana. Vuoden Kyläteoksikaan tapausta ei ilman Nina Peltolan omin luvin tekemää hakemusta olisi ehdotettu. Liisa Yski huokaa vain, että onneksi oli vielä yksi kesälomaviikko jäljellä.

– Normaalia toimintaa meitiltä. Toki on sanottava, että tulipalon uhrit olivat aina itse olleet avuliaita ihmisiä. Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan, auttamisen halu heräsi koko kylällä.

Nina lisää, ettei maaseudulla välttämättä ole "kaikkea" niin kuin kaupungissa, mutta yhteisöllisyyttä löytyy.

– Se on meidän valttimme. Kyläläiset välittävät ihan oikeasti toisistaan. Meillä tämä tietysti kasvatti yhteishenkeä entisestään.

Vuoden Kyläteko valitaan joka toinen vuosi. Ensimmäisellä kerralla 2009 palkinto myönnettiin Huittisten Suttilaan kevyenliikenteen väylän rakentamisesta. Vuonna 2010 kilpailuun osallistui 11 ehdokasta, joista Korkeaojan kylän kyläkoulun pelastamiseksi toteutettu taloprojekti nousi selvästi ykköseksi.

Vuoden kyläteko palkittiin SataKylien syyskokouksessa 1.11.  Kuva: Marjut Haapanen