Arkisto

Idyllinen ja monipuolinen Panelia on vuoden kylä 2017

28.04.2017

Tuoreen vuoden maakuntakylän meriittilista on pitkä. Kylätoiminnan jatkuvuus ja suunnitelmallisuus sekä perinteiset tapahtumat Panelia-päivän johdolla vakuuttivat tuomariston huhtikuun alussa tehdyllä kyläkierroksella.

Paneliassa on yhteisen hyvän eteen tehty merkittäviä tekoja, viimeisimpänä torialueen rakentaminen keskelle kylää. Seurataloa remontoidaan ja sen yläkertaan on rakenteilla veteraaneja kunnioittava tila. Lisäksi kylälle on lähiaikoina rakennettu talkoilla mm. kuntosali, lasten leikkikenttä ja frisbeegolf-rata. Kesäisin kylällä kokoontuvat motoristit.

− Tämähän on kuin pieni kaupunki keskellä kuntaa! ihasteltiin tuomaristossa.

Jaakonpäivä on rivimyllyllä vietettävä perinteinen kesätapahtuma.

Yhdessä tekemisen kulttuuri on siirtynyt myös uudelle sukupolvelle, ja vastuuta on ennakkoluulottomasti jaettu eri toimikunnille.  Vahva kotiseuturakkaus kuuluu kyläläisten kertomuksista. Se myös näkyy selvästi Panelian oman vaakunan sekä pitkin idyllistä kylänraittia liehuvien Panelia-lippujen ja -viirien muodossa.

− Paneliassa on tehty aina paljon talkoilla ja yhdessä, ja täällä ollaan innostuneita kaikesta kylän kehittämisestä. Valinta vuoden maakuntakyläksi on todella iloinen uutinen. Uskon, että panelialaiset ovat ylpeitä ja innoissaan tästä kunniasta, hehkuttaa kotiseutuyhdistyksen varapuheenjohtaja Sari Kiiski.

Tuomaristo tutustumassa Panelian uuteen kuntosaliin, joka valmistui viime vuonna.

Panelia on Satakunnan 23. maakuntakylä. Maakuntakylän valinnalla on haluttu nostaa esiin kylien monipuolista asukastoimintaa ja lisätä kylätoiminnan tunnettavuutta ja näkyvyyttä. Tavoitteena on myös kannustaa kyliä jatkamaan arvokasta omaehtoista kehittämistyötä.

Vuoden 2017 maakuntakyläkilpailussa oli mukana kahdeksan kylää: Honkakoski Pomarkusta, Kauvatsa Kokemäeltä, Kyläsaari Porista, Luodonkylä Luvialta, Panelia Eurasta, Reposaari Porista, Riuttala-Mustajoki Porista sekä Söörmarkku Porista. Maakunnallisen kilpailun voittaja on mukana myös Suomen kylätoiminta ry:n (SYTY) järjestämässä valtakunnallisessa Vuoden kylä -kilpailussa.

Idyllistä kylänraittia.

Satakunnan maakuntakylää oli valitsemassa Satakuntaliiton ja SataKylien sekä Rauman Kauklaisten kylän edustajista koottu tuomaristo. Satakuntaliitto palkitsee voittajan 3 400 euron määrärahalla.

Vuoden maakuntakylä -kilpailu huipentuu kesällä maakunnallisilla kyläpäivillä viime vuoden voittajakylässä Rauman Kauklaisissa, jossa uusi maakuntakylä perinteisesti palkitaan.

Torielämä kukoistaa Paneliassa, ja iltatoreja järjestetään kesällä viikoittain.