Arkisto

Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi Vuoden maakuntakyläksi!

09.04.2018

Vuoden maakuntakylä 2018 -yleisöäänestys

Yleisöllä on tänä vuonna ensimmäistä kertaa mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan Vuoden maakuntakyläksi Satakunnassa. Ehdokkaat ovat 1) Honkakoski, 2) Kauvatsa, 3) Ylisenpään kylät ja 4) Luodonkylä. Kilpailu on avoinna 11. huhtikuuta − 6. toukokuuta, jolloin suosikkikyläänsä voi äänestää joko Facebookissa tai nettilomakkeella. Samalta henkilöltä hyväksytään yksi ääni. Yleisöäänestyksen voittajakylä saa kunniamaininnan, ja äänestäjien kesken arvotaan lippuja ensi kesän Avoimet Kylät -bussikierrokselle. Tulokset julkistetaan 18. toukokuuta. 

Vuoden maakuntakylä 2018 -kilpailun ehdokaskylät esittäytyvät:

1. Honkakoski

Idyllinen Honkakosken kylä sijaitsee Porista noin 35 kilometrin päässä Pomarkun kunnan luonnonkauniissa maisemissa. Kylä on historiallisesti vanha. Jo vuonna 1744 asukkaita on ollut 36. Noin 100 vuotta myöhemmin asukkaita oli jo 275, ja asukasluku on pysynyt suunnilleen samana paluumuuttajien ansiosta. Kylästä löytyy myös useita yrityksiä, jotka työllistävät kuntalaisia.

Kylä on vireä ja liikunnallinen, koska läheltä löytyy sekä lenkkeily- ja hiihtomahdollisuudet että yli 100 vuotta kouluna toiminut puukoulu, joka on nykyään liikunta-, harrastus- ja juhlapaikka. Puukoulu toimii myös kyläläisten kohtaamispaikkana. Honkakoskelta löytyy myös oma kuoro, joka kulkee nimellä Alppikööri. Kuorolaiset ovat järjestäneet jo useiden vuosien ajan Vappulaulajaiset vappuaamuna koulun pihassa ja aiemmin vappukallioilla.

Paluumuuttajille ja uudisrakentajille on tarjolla omakotitalotontteja kauniissa, rauhallisessa kylässä. Tervetuloa tutustumaan Honkakosken kylään!

Lisätietoa: www.honkakoski.com, Facebook

2. Kauvatsa

Puurijärvi on Kauvatsalla sijaitseva kansainvälisen mittapuunkin mukaan merkittävä lintujärvi. Se on osa Puurijärvi-Isosuon kansallispuistoa. Siihen kuuluu järven lisäksi laaja ja lähes luonnontilainen suoalue. Puurijärven Kärjenkalliolla on yksi pohjoismaiden korkeimmista lintutorneista, jonka ylätasanteelta avautuu laaja näkymä koko järvelle ja vastarannalle. Lisäksi on järven etelä- ja pohjoispäässä matalammat lintutornit.

Mansikanviljely alkoi Kauvatsalla jo 1920-luvulla, kun Kulkkilan koulun opettaja perusti koulun läheisyyteen opetuspuutarhan. Mansikka tuli silloin tutuksi ensin koululaisille ja oppi levisi siitä eteenpäin, ja pian viljelmät ilmestyivät kotipuutarhoihin. Viljelytoiminta laajeni runsaasti seuraavina vuosikymmeninä ja edelleen mansikka kypsyy kauvatsalaisilla pelloilla. Pitkin Satakuntaa toreilla ja muilla myyntipaikoilla voi havaita kyltin: Kauvatsan mansikkaa.

Kauvatsalla valmistetaan maaleja perinteisten reseptien mukaisesti aidoista pigmenteistä ja uusiutuvasta luonnonöljystä. Maalit ovat Museoviraston hyväksymiä ja niitä käytetään ulkomaidenkin arvokohteissa.

Tie polveilee Kauvatsalla usean tiiviin asumiskeskittymän läpi. Yhteisö luonnostaan seuraa, että valo syttyy naapurissa ja savu nousee piipusta. Kun aurinko illalla hiljalleen painuu puiden taakse ja työn äänet taukoavat, niin silloin luonnon rauha on parhaiten läsnä. Jää kuuntelemaan sitä hiljaisuutta. Kuulet vain oman sydämesi äänet.

Lisätietoa: www.kauvatsa.fi

3. Ylisenpään kylät

Kauppaan 8 km. Pankkiin 8 km. Kouluun 8 km. Lääkärikeskukseen 30 km. Poliisilaitokselle 30 km. Poriin 70 km. Turkuun 100 km. Helsinkiin 250 km. New Yorkiin 6400 km. Patatehtaalle 1 km. Sepänpajalle 1 km.

Kuntosaliin 0 km. Jumpparyhmään 0 km. Kyläkirjastoon 0 km. Leikkikentälle 0 km. Biljardinpeluuseen 0 km. Jääkiekkokaukaloon 0 km. Hiihtomaastoihin 0 km. Linturetkiin 0 km. Sienimetsälle 0 km. Valtakunnallisesti merkittävään kulttuurimaisemaan 0 km. Humisevan hiljaiseen hetkeen tähtitaivaan alla 0 km.

Jättiläishimmeleistään, pihakirppiksistään, hahmopellostaan, keskiaikaisista reiteistään, kirjallisista tapahtumistaan, kutomohistoriastaan, ketokasvikummuistaan, siemenvilja-aitoistaan, suvisista kyläkahviloistaan ja eloon herätetystä, 100-vuotiaasta monitoimitalo-koulustaan tunnettu runsaan 300 asukkaan kyläkeskittymä on kaiken laidalla, kaiken keskellä, vanhastaan Lappi Tl., nyttemmin Rauman itäkeskus. Omapäistä tekemistä jo vuodesta 1503. Tervetuloa Ylisenpään kyliin − Kodiksamiin, Kuolimaalle, Mäentaakse, Sukkalaan!

Lisätietoa: www.virealappi.fi/ylisenpaan-kylarinki, Facebook

4. Luodonkylä

Luodonkylä sijaitsee laajan peltoaukean eteläpuolella Luvian keskustasta. Tuo peltoaukea on ollut merenlahtea, ja Luodonkylä eli luotojen kylä on ollut joukko saaria. Lopullisesti vanha merenpohja kuivattiin vasta sotien jälkeen.

Asutusta Luodonkylässä on ollut jo 1500-luvulla. Kylän asutus on sijoittunut lähinnä kolmen kylää halkovan tien varrelle. Asukkaita on noin 350, mutta kesäisin väkimäärä lähes kolminkertaistuu. Myös monet lapsiperheet ovat muuttaneet asumaan Luodonkylään. Vapautuvat talot menevät nopeasti kaupaksi, ja isännät myyvät tontteja halvalla.

Meri on luodonkyläläisille kaikki kaikessa, ja kun joku kuolee, niin sarkastisesti sanottuna ensimmäiseksi kysytään, et “mimmone paat silt jäi?“. Luodonkylässä on perinteisesti rakennettu laivoja ja veneitä; pienistä scyllistä aina suuriin fregatteihin. Yhteensä Luvialla on rakennettu yli 400 purjelaivaa, viimeisimpänä suuri unelma, kun Laitakarissa rakennettiin vuosien ajan talkootyönä Kaljaasi Ihanaa vanhoja laivanrakennusperinteitä noudattaen. Sen neitsytpuhjehdus oli vuonna 2011. Purjehdus ja veneily ovat olleet merkittäviä Luodonkylässä aina kieltolain aikaisesta salakuljetuksesta nykypäivän vapaa-ajan veneilyyn − ja löytyypä kylästä vielä vakinainen kalastajakin.

Ihanan kotisatamasta Laitakarista löytyy ravintola-, pub- ja kahvilapalveluja, venepaikkoja, vierasvenesatama sekä uimaranta, joka palvelee kesä- ja talviuimareita. Myös tanssilava löytyy, ja Laitakarissa eri yhteisöt järjestävät suuriakin yleisötapahtumia. Erityisesti kesäaikana Laitakari sykkii elämää ja liikenne on vilkasta ahtaalla Laitakarintiellä, johon on nyt suunnitteilla kevyenliikenteenväylä jatkoksi keskustasta vuonna 2016 tehtyyn väylään.

Luodonkylän asioita ja ihmisten viihtyvyyttä lisäämään on vuonna 1989 perustettu Luodonkylän Kyläyhdistys, jonka toiminnan ansiosta Luodonkylää on alettu pitää erillisenä alueena Luvian kilometrin päässä sijaitsevasta keskustasta. Yhdistys on mm. EU-rahoituksen turvin rakentanut Kuljun laavun alueen leikkipaikkoineen, pulkkamäkineen ja luistelulampineen sekä Tapahtuma-aukion, johon kootaan juhannussalko sekä pystytetään joulukuusi valoineen.

Lisätietoa: www.luodonkyla.fiFacebook