Arkisto

Rohkeasti kehittyvä kyläryhmä vakuutti tuomariston

18.05.2018

Vuoden 2018 maakuntakyläksi valittiin Ylisenpään kylät Rauman Lapista. Ensimmäistä kertaa järjestetyssä yleisöäänestyksessä voiton nappasi 297 äänellä Kauvatsa Kokemäeltä.

Vuoden maakuntakyläksi valittuun Ylisenpään kyläryhmään kuuluvat Kodiksamin, Mäentaan, Sukkalan ja Kuolimaan kylät, joissa on yhteensä hieman yli 300 vakituista asukasta. Kylien yhteisenä kyläyhdistyksenä toimii Lapin Ylisenpään Kylärinki ry.

Tuomaristo vaikuttui Ylisenpään kylätoiminnan monipuolisuudesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista kaikenikäisille kyläläisille. Kylärinki on lähtenyt kehittämään kylää innovatiivisesti ja vahvasti ajan hengen mukaisesti. Kodiksamin vanhaa koulua on kunnostettu vaivoja säästelemättä, ja sieltä löytyy useita toiminnallisia tiloja, kuten kuntonurkka, lastennurkka, nuorisonurkka ja lukunurkka.

Kyläläiset ovat innostuneita ja ylpeitä omasta kylästään. Eriteemaiset kyläkahvilat, pihakirppistapahtumat ja karaoketanssit ovat suosittuja ympäri vuoden. Jättihimmelit, yhteisötaiteena rakennettu ällistyttävä hahmopelto ja ässäpiparien haastajiksi leivotut lukkopiparit ylittävät toisinaan valtakunnallisenkin uutiskynnyksen. Suoranaisen kansainvaelluksen saa aikaan kyläjoulukalenteri, jossa kyläläiset rakentavat omiin pihoihinsa 24 erilaista luukkua vierailijoiden joulutunnelman nostattamiseksi.

Uunituore Vuoden maakuntakylä toivottaa ystävät ja vieraat, toimittajat ja muut kansalaiset tervetulleiksi kyläilemään Rauman Lappiin lauantaina 9. kesäkuuta klo 12−16. Avoimien Kylien aikaan on vilinää Kodiksamin koulun kyläkahvilassa ja liikuntatiloissa, hiihtovälinenäyttelyssä ja pihakirppiksillä ympäri Ylisenpään kyliä.

Voittajakylän valitsi Satakuntaliiton, SataKylien ja Panelian kylän edustajista koottu tuomaristo. Kilpailu huipentuu 4. elokuuta järjestettävillä maakunnallisilla kyläpäivillä viime vuoden voittajakylässä Paneliassa, jossa uusi Vuoden maakuntakylä perinteisesti palkitaan. Satakuntaliitto palkitsee voittajakylän 3 400 eurolla, ja SataKylät ry vastaa kilpailun käytännön organisoinnista.

Vuoden maakuntakylä -kilpailu järjestettiin nyt 24. kerran. Ensimmäistä kertaa kilpailun historiassa myös yleisöllä oli sananvaltaa, kun varjokilpailuna järjestettiin yleisöäänestys mukana olleiden neljän ehdokaskylän, eli Honkakosken, Kauvatsan, Ylisenpään kylien ja Luodonkylän, kesken.

SataKylien Facebookissa ja kotisivuilla annettiin 11.4.−6.5. yhteensä huikeat 644 ääntä. Yleisön ylivoimaiseksi suosikiksi nousi 297 äänellä Kauvatsa, joka huomioidaan Vuoden maakuntakylä -kilpailussa erikoismaininnalla. Äänestäjät kuvailivat Kauvatsaa muun muassa näin:

− Kylä, jossa on todellinen yhteishenki ja maailman parhaimmat mopokarnevaalit!

− Kauvatsa on elinvoimainen kylä, vaikka on äkkikatsomalla syrjässä kaikesta.

− Loistava omatoiminen kylä. Todella kaunis varsinkin kesäaikaan.

− Täällä ovat juuret ja rakkaimmat lapsuusmuistot. Joka vuosi käyn Kauvatsa-päivillä, jokavuotinen sukutapaaminen.

− Puhtaiden vesien kylä ja rauhallisuuden tyyssija! Just love it!

SataKylät toivottaa paljon onnea voittajille ja kiittää kaikkia mukana olleita kyliä!