Tietoa päivästä 2019

Tervetuloa viettämään valtakunnallista Avoimet Kylät -päivää lauantaina 8.6.2019! 

Alle on poimittu tietoa ja ideoita tapahtuman järjestämisestä kiinnostuneille.

• Järjestäjä voi olla muukin kuin kyläyhdistys, ja yhteistyötä voi tehdä eri tahojen, kuten seudun yritysten, yhdistyksien ja yksityisten henkilöiden kesken. Yhteistyötä voi virittää myös lähikylien kanssa (esimerkiksi aikataulutuksen sopiminen, yhteistapahtumat tms.). Tapahtuman kokoluokka kannattaa suhteuttaa käytettävissä oleviin resursseihin ja talkoovoiman määrään niin, että järjestäminen ei tunnu kohtuuttoman raskaalta, vaan se olisi mielekästä ja yhteishenkeä nostattavaa!

• Tapahtuman sisällön jokainen kylä saa päättää itse, joten mielikuvituksen voi päästää vapaasti valloilleen. Lähtökohtana on, että tapahtumat ovat kaikille avoimia ja yleensä pääsymaksuttomia.

  • Halutessaan Avoimet Kylät -päivän voi yhdistää kylällä muutenkin järjestettävän asian/tapahtuman yhteyteen (esimerkiksi museon avoimet ovet, lauantaitanssit, kylän sauna lämpimänä, toripäivä...).
  • Mikäli kylällä on jokin tapahtumaperinne, voi myös harkita, onko tapahtuman ajankohta mahdollisuus siirtää Avoimet Kylät -päivään. Tai jos kylällänne on menossa/suunnitteilla jokin rakennusprojekti (kyläsauna, leikkikenttä tms.), sopisivatko avajaiset Avoimet Kylät -päivään?
  • Ideoita ja vinkkejä voi poimia esimerkiksi aiemmin Satakunnassa ja valtakunnallisesti järjestetyistä Avoimet Kylät -tapahtumista, joita on listattu alle. Olemme myös koonneet Satakunnan edellisten vuosien Avoimet Kylät -karttaesitteet nähtäville seuraavaan osoitteeseen: https://drive.google.com/drive/folders/0B4xGgexEKAXhOEczQTI2XzZlR00?usp=sharing

pop up -kahvila/ravintola, avajaiset (esim. kyläkahvilan, paloaseman, ulkoilureitin, leikkikentän, frisbeegolfradan), konsertti, puutarhaneuvonta, taimien vaihto, kilpailut (esim. bingoa, tietovisailua, tikanheittoa, mölkkyä, saappaanheittoa, pöllinkuorintaa, juoksua, kalastusta, frisbeegolfia, keppihevosratsastusta), lavatanssit, kyläkaraoketanssit, tanssikurssi, yhteislaulu, mönkijäajelutus, villiyrttitapahtuma, tonttien esittelykierros, reko-myynti, toritapahtuma, näyttelyt (esim. käsityöt, kamerat, taide, valokuvat, vanhat traktorit, maatalouskoneet, kansalaisopiston työt), betonitöiden teko, muotinäytös, teltta-, savu- ja rantasaunasaunominen, moottoripyöräesittely, puffetti, piknik-tapahtuma, huutokauppa, talutusratsastus, hevosrattailla ajelu, pallogrillitapahtuma, geokätköilyinfo, retkeilyreitistön esittely, kirpputori, kierrätystapahtuma (tuo tavarasi rompetorille ja ota mukaasi mitä tarvitset), punamullan keitto, arpajaiset, teatterikerhon näytös, elämysreitti pitkin kylää, kyläkoulun esittely, leikkipuistopäivä (ohjattua toimintaa ja leikkejä lapsille), kahvakuula- ja lavatanssijumppatuokiot, metsäjooga, polkupyöräretki, avoimet pihat ympäri kylää, paikallisten yritysten avoimet ovet, yritysmessut, valokuvausseinä, VPK:n sammutusnäytös, kuvasuunnistus, jousiammunta, katusähly, taikuriesitys, melonta, SUP-lautailu, kirkkovenesoutu, kesäolympialaiset, linnunpönttöjen rakentaminen, linnunpönttöjen kauneuskilpailu, lintujen bongaus, palveluskoiranäytös, koirien match show, koirien kokoontumisajot, kanien estehyppy, traktorikyyditys, humppabussi, kotiseutusuunnistus, eläinten rapsuttelu, katuliitupiirtely, aarreonginta, lasten lelutori, lasten pikakampaamo, lasten lemmikkiesittely, perinneleikit, mosaiikkiaskartelu, pomppulinna, kasvomaalaus, kierrätys- ja aurinkoenergiainfo, harrasteajoneuvojen kokoontuminen, opastettu kulttuurikävely

• Alustava aikataulu: Kylien tulee ilmoittaa Avoimet Kylät -osallistumisestaan SataKylille maaliskuussa 2019 (huom! tarkempi aikataulu selviää myöhemmin). Yhteyshenkilöt saavat heti ilmoittautumispäivän jälkeen tiedon siitä, mitkä kylät ovat ilmoittautuneet mukaan ja muiden kylien yhteyshenkilöiden yhteystiedot. Halutessaan tällöin voi vielä sopia esimerkiksi naapurikylien kanssa tapahtumien aikataulutuksesta tms. Lopulliset tiedot aikatauluista ja ohjelmasta toimitetaan SataKylille huhtikuun aikana. Samoihin aikoihin päätetään mahdollisten Avoimet Kylät -bussikierrosten reitit ja kohdekylät. Nettikarttaan voidaan lisätä kylien tietoja aina kesäkuuhun saakka. 

  • SataKylien teettämät karttaesitteet menevät huhtikuussa taittoon ja painoon. SataKylät antaa esitteitä mukana oleville kylille sekä mm. paikallisiin kirjastoihin, matkailuneuvontapisteisiin ja medioille.
  • Esitteet, julistepohjat ja muut mahdolliset materiaalit ovat valmiina ja jaettavissa kylille toukokuun alkupuolella. Kaikkien mukana olevien kylien tapahtumat lisätään tuttuun tapaan myös nettiin Google Maps -karttapalveluun.
  • Osallistuvien kylien vapaassa käytössä ovat kaikki valtakunnalliset Avoimet Kylät -materiaalit: http://avoimetkylat.fi/tapahtuma-aineistot/

Taustaa: Avoimien Kylien juuret ovat Satakunnassa, jossa historian ensimmäistä Avoimet Kylät -päivää vietettiin vuonna 2013. Vuodesta 2015 alkaen päivä on ollut valtakunnallinen, ja esimerkiksi kesällä 2018 mukana oli koko Suomessa hieman vajaat 600 kylää, joista 31 Satakunnassa. Valtakunnallisiin sivuihin voi käydä tutustumassa osoitteessa www.avoimetkylat.fi.

Jos jotain kysyttävää tai muuta asiaa tulee mieleen, olkaa rohkeasti yhteyksissä!

Hanna Ruohola, p. 044 357 6181, hanna.ruohola(a)satakylat.fi

Emma Suominen, p. 044 257 6181, sihteeri(a)satakylat.fi

Turajärvellä Avoimet Kylät -päivä tarjosi vuonna 2017 mm. vinkkejä vihdantekoon. Oppia saivat myös median edustajat.