Ylisenpään kylät on vuoden maakuntakylä 2018

Vuoden maakuntakyläksi valittuun Ylisenpään kyläryhmään kuuluvat Kodiksamin, Mäentaan, Sukkalan ja Kuolimaan kylät, joissa on yhteensä hieman yli 300 vakituista asukasta. Kylien yhteisenä kyläyhdistyksenä toimii Lapin Ylisenpään Kylärinki ry.

Tuomaristo vaikuttui Ylisenpään kylätoiminnan monipuolisuudesta ja sen tarjoamista mahdollisuuksista kaikenikäisille kyläläisille. Kylärinki on lähtenyt kehittämään kylää innovatiivisesti ja vahvasti ajan hengen mukaisesti. Kodiksamin vanhaa koulua on kunnostettu vaivoja säästelemättä, ja sieltä löytyy useita toiminnallisia tiloja, kuten kuntonurkka, lastennurkka, nuorisonurkka ja lukunurkka.

Kyläläiset ovat innostuneita ja ylpeitä omasta kylästään. Eriteemaiset kyläkahvilat, pihakirppistapahtumat ja karaoketanssit ovat suosittuja ympäri vuoden. Jättihimmelit, yhteisötaiteena rakennettu ällistyttävä hahmopelto ja ässäpiparien haastajiksi leivotut lukkopiparit ylittävät toisinaan valtakunnallisenkin uutiskynnyksen. Suoranaisen kansainvaelluksen saa aikaan kyläjoulukalenteri, jossa kyläläiset rakentavat omiin pihoihinsa 24 erilaista luukkua vierailijoiden joulutunnelman nostattamiseksi.

Ylisenpään kylät on Satakunnan 24. maakuntakylä. Kilpailuun osallistui Ylisenpään kylien lisäksi Honkakoski Pomarkusta, Kauvatsa Kokemäeltä ja Luodonkylä Eurajoelta.

Voittajakylän valitsi tuomaristo, jonka puheenjohtajana toimi maakuntavaltuuston 3. varapuheenjohtaja Tapio Huhtanen. Muita tuomareita olivat Satakuntaliiton edustaja Krista Tupala, SataKylien edustajat Kaarina Talola ja Mimmi Virtanen sekä viime vuoden voittajakylän, Euran Panelian edustaja Sari Kiiski.

Kodiksamin entinen, yli sata vuotta vanha koulu on Ylisenpään kylätoiminnan keskus. Se on muutettu monitoimitilaksi, joka on suunniteltu palvelemaan kaikkia ympäristön kyliä ja ikäryhmiä.